Echipa

Share on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

Prezent și totuși nevăzut, acuzat adesea fără vina de către fermieri și vânători, protejat și totodată braconat oriunde și oricum, lupul reprezintă pentru mine un subiect care necesită multa perseverență și efort pentru a-l cunoaște. Deși ne-am ocupat de studiul acestei specii și în proiectele anterioare, cred cu tărie, că acum, proiectul WOLFLIFE va face lumină și va contribui decisiv la conservarea pe termen lung a lupului în Romania. Cred că avem acum, o echipă puternică, unită, motivată și mai ales foarte experimentată în domeniul cercetării și conservării carnivorelor mari!

Silviu Chiriac, Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, Manager de Proiect

“Sunt ucis, dar niciodata distrus. Eu sunt lupul…” (aforism amerindian). Lupul este unul dintre cele mai fascinante animale existente. Inteligent și sociabil, organizarea în cadrul haitei este comparabilă cu cea a omului, iar evoluția celor două specii a devenit, de fapt, co-evoluție. Fiind primul animal domesticit de om, relația dintre aceștia este una foarte puternică și evocă sentimente opuse: admirație și dispreț. Lupul reprezintă mai mult decât un animal, reprezină un simbol, iar a lucra în proiectul WOLFLIFE este o bună ocazie de a descoperi lupii din România, nu doar din punct de vedere biologic, dar și istoric și cultural.

Andrea Gazzola, ACDB (Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice), Coordonator actiune monitorizare fauna salbatica
http://ro.linkedin.com/pub/andrea-gazzola/72/b3/427

Valoarea intrinsecă a speciei este aspectul care mă fascinează cel mai mult când vine vorba de lup. Complexitatea structurii sociale și a comunicării între indivizii unei haite, transmiterea deprinderilor și cunoștințelor între generații au avut, cu siguranță, un rol definitoriu în asigurarea supraviețuirii speciei. Ca urmare a atitudinii negative a omului față de specie, România este printre puținele tări din Europa în care există o populație importantă de lup… Ori, în situația aceasta, ce altă oportunitate ar fi mai potrivită pentru studiul și participarea la eforturile comune de conservare a lupului decât cea oferită de proiectul și echipa WOLFLIFE?!

Teodora Sin, ACDB (Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice), Coordonator actiune monitorizare fauna salbatica/Expert GIS
http://ro.linkedin.com/pub/teodora-sin/73/701/780/%20%20%20

Lupul a făcut parte, încă din copilărie, dintre speciile carismatice care m-au determinat să fiu de partea “celor care nu cuvântă” și să aleg într-un mod foarte personal calea protejării mediului. Sper din toată inima că ceea ce vom face în WOLFLIFE să determine ruperea unor bariere care țin de înțelegerea și acceptarea lupilor ca parte a acestei lumi și că efortul nostru nu va fi în zadar.

Nadia Chiriac, Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, Responsabil implementare actiune reducere pagube prin utilizarea cainilor de paza a septelului

De 10 ani trăiesc în mijlocul naturii. Iubesc natura cu tot ceea ce are ea. Iubesc animalele, deci, implicit, si lupii.

Ximena Anegroaiei, Tehnician teren

Aș putea spune că din 2001 lucrez în proiecte care vizează lupul. Dar cred că e mai corect să spun că anii în care am încercat să mă apropii de lupi m-au convins că multe dintre așa-zisele cunoștințe despre lup sunt departe de profunzime și realitate, dar mai ales că abordarea, în orice acțiune care privește specia, trebuie să includă o mare doză de respect pentru un animal cu totul special.

 

Radu Mihai Sandu, Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, Geograf /Coordonator Grup de lucru pentru realizarea Planului de actiune pentru managementul populatiei de lupi & Responsabil actualizare baza de date GIS

Pentru mine acest proiect reprezintă o oportunitate unică de dezvoltare profesională. Lupul este, de cele mai multe ori, considerat dăunător din cauza conflictelor cu oamenii. Acest motiv a dus, în timp, la reducerea considerabilă a populației la nivel național, fiind acum necesare măsuri distincte de management pentru asigurarea unei stări favorabile de conservare. Este esențial ca oamenii să conștientizeze rolul și importanța lupilor în ecosistem pentru a le putea menține prezența în Munții Carpați.

Alina Dragomir, ACDB (Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice), Responsabil Constientizare

Eu țin să cred că lupii știu mai mult despre oameni decât oamenii despre lup. A venit timpul ca și noi să ajungem la nivelul lor de cunoștințe, pe care apoi să le folosim pentru a asigura supraviețuirea lor.

Berde György Lajos, Agentia pentru Protectia Mediului Covasna, Responsabil proiect & Geograf/ Specialist GIS

Hăituit secole la rând, simbol al ”terorii”, lupul se încăpățânează să supraviețuiască. Nu pot să nu admir fascinat rezistența acestuia. Cred ca e momentul să îi recunoaștem înțelepciunea și să îl tratăm cu mai mult respect. A lucra în proiectul WOLFLIFE e pentru mine o expediție într-un teritoriu necunoscut în care efortul colectiv este cheia succesului.

Mihai Pop, ACDB (Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice), Asistent Proiect
http://ro.linkedin.com/pub/ioan-mihai-pop/59/a57/b29/

Lupul este pentru mine sinonim cu sălbăticia neatinsă, fiind un animal cu o mitologie bogată, cu un spirit puternic și devotat. Lupul atât de hăituit până în zilele noastre, reprezintă pentru mine un model al luptei și al supraviețuirii bazate pe inteligență și o foarte bună organizare a haitei. Mă bucur că pot contribui la conservarea lupului în unul dintre ultimele bastioane ale acestuia: România. Faptul că voi lucra alături de oameni pasionați, muncitori și experimentați mă bucură tare și mă motivează să îndeplinesc sarcinile ce le implică postul meu.

George Bouros, Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, Tehnician de teren/Geograf
http://ro.linkedin.com/in/bourosgeorge/